Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тясно сътрудничество между Москва и Вашингтон предотврати терористичен акт в Санкт Петербург

[post-views]
ЦРУ вече е с нов директор – бивш посланик в Москва

ciaИнформация, предоставена от американските спец-служби на руските им колеги е помогнала за предотвратяване на терористичен акт в сърцето на Санкт Петербург, заявиха от Кремъл. Впоследствие от ЦРУ също потвърдиха, че в хода на операцията, разузнавателните служби на двете държави са работили в тясно сътрудничество.
След получена от ЦРУ информация за подготвян атентат, руските служби ФСБ задържаха 7 души, за които се счита, че са поддръжници на т.нар. Ислямска държава. По време на акцията са иззети експлозиви и огнестрелни оръжия, а заподозрените са с произход от Дегестан и Таджикистан, съобщиха от службите. Предполага се, че планът им е бил да взривят Казанската катедрала в Санкт Петербург и други оживени локации в имперската столица на Русия.
Президентът Владимир Путин лично се е обадил на американския си колега Доналд Тръмп, за да благодари за оказаното съдействие, се посочва в съобщение от Белия дом. В него се казва още, че операцията е поредното доказателство за ползите от сътрудничеството между двете страни.
Неделният телефонен разговор е вторият между държавните глави за по-малко от седмица, като по-рано те дискутираха казуса Северна Корея. Засилената комуникация бележи нов етап в отношенията между Вашингтон и Москва, които до съвсем скоро бяха доминирани от разногласия по повод военните действия в Украйна и Сирия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани