Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осем министри са против Истанбулската конвенция

[post-views]

narodno_sabranie„Осем министри гласуваха против т.нар. Истанбулска конвенция, която разглежда въпроса за половете.” Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след първото заседание на кабинета за 2018 г., който реши да предложи на Народното събрание да ратифицира конвенцията. Сред министрите, гласували против, са Ивайло Московски, Нено Димов, Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Емил Караниколов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Решението обаче беше прието от министрите на 21-членния кабинет. Предстои Народното събрание да реши дали да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Какви са съображенията на обявилите се против ще стане ясно от стенограмата от заседанието.
Патриотите имат страхове, че документът въвежда „третия пол” в противоречие с българската конституция, а също така – че ще задължи България да разреши еднополовите бракове.
На този етап решението на ВМРО е да нe подкрепи ратифицирането. Общо решение за трите партии в „Обединени патриоти” ще се търси на среща в началото на следващата седмица, както и дали съпътстваща декларация би била възможнoст за ратифицирането на кoнвенцията от тяхна страна. Засега такава декларация няма представена. Това заяви за в. „Българска ария” депутатът Милен Михов, член на парламентарната Комисия по отбрана в парламента.
Утвърденото от правителството в сряда е Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017–2018 г. Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване на чувствителността на обществото за този проблем, както и на капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита, става ясно от съобщение на Министерския съвет.
България подписа Конвенцията през април 2016 г. Това е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита конкретно на жените и момичетата от всички форми на насилие и за предотвратяване, преследване и премахване на насилието над тях, включително домашното насилие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани