Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2018:Тежки спорове в ЕС, Тръмп оцелява, преизбиране на Путин, война в Йемен

[post-views]
КОВИД-19 спря бойните действия в Йемен – водената от Рияд коалиция срещу хутите обяви примирие

102538035-yemen-tank.1910x1000Политическите прогнози са рисково занятие. Опитвал съм си късмета и съм печелил малко пари от залози за изхода от избори, докато единственият български букмейкър, който ги предлагаше, не реши да се откаже от тях. И добре, че се отказа преди референдума за Брекзит и победата на Тръмп на американските президентски избори, защото иначе щях да изгубя много пари. За последен път писах обзорен материал с прогнозен характер в „Българска армия“ преди три години. Обнадеждих се, като видях каква част от предвидените от мен конкретни събития за 2015 г. са се сбъднали и затова ще опитам да очертая тенденциите в международната политика през започващата година.

Най-сигурната прогноза е демографска. На 1 януари т.г. населението на планетата достигна 7,444 млрд. души. Като се има предвид, че то расте с около 1% годишно, лесно е да се предвиди, че до края на 2018 г. жителите на Земята ще бъдат малко над 7,5 млрд.

Абдикацията на световния лидер

И през 2018 г. хаотичният стил на управление на Доналд Тръмп ще внася нестабилност в световната политика. САЩ си остават единствената глобална суперсила, поради което оттеглянето й от редица съюзнически ангажименти и международни договори поражда несигурност. Във Вашингтон Тръмп ще продължи да бъде под натиск заради разследването на предполагаемите връзки на хора от неговия екип с Русия, както и поради съпротивата на парламента срещу неговите управленски решения. В крайна сметка президентската институция ще отслабва все повече за сметка на Конгреса и съдебната система. В края на годината Тръмп може да се окаже притиснат в ъгъла, ако Демократическата партия спечели мнозинство на изборите за Камара на представителите и за една трета от състава на Сената. Въпреки това трудно ще се намерят необорими юридически аргументи, които да доведат до импийчмънт на президента.

В Европейския съюз обединяващата тема между 2017 и 2018 г. ще бъде Брекзит. През тази година трябва да бъдат договорени бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след излизането й от Съюза. Преговорите ще бъдат тежки и не е изключено постигането на споразумение да бъде оставено за началото на 2019 г. Като най-сериозен проблем за ЕС обаче ще се очертае казусът „Полша”. Еврокомисията предложи гласът на Варшава в Съвета на министрите да бъде отнет заради опитите на управляващата партия да подчини съдебната система и медиите. В защита на Полша се обяви унгарският премиер Виктор Орбан, който ще наложи вето на такова проекторешение. Конфликтът между Еврокомисията и Полша обаче ще се изостря, като не е изключено под ударите на Брюксел да попадне и самият Орбан, който също води Унгария към мек авторитаризъм. Въобще 2018 ще бъде година, в която ще се търси отговор на въпроса съюз на какви държави е ЕС и какво да се прави с тези страни, които се поддадат на изкушенията на популизма и авторитаризма.

Българското европредседателство: смалете очакванията

Другият ключов дебат в ЕС ще бъде за бюджетната рамка на Съюза за периода след 2020 г. Ще има ожесточени спорове за това, колко големи да бъдат харчовете от общата хазна след излизането на Великобритания, която бе голям нетен донор в ЕС. Още по-важно е до каква степен ще се запази финансирането на кохезионните фондове и на общата селскостопанска политика, по линия на които през изминалите 11 години в България се вляха десетки милиарди евро. През 2018 г. трябва да се избистри и архитектурата на бъдещия икономически и валутен съюз в ЕС, както и политиката спрямо мигрантите.

За България 2018 г. ще бъде историческа, защото страната за първи път ще председателства Евросъюза. Значението на този факт обаче не бива да се надценява. Функцията на председателя на ЕС е по-скоро техническа и в никакъв случай не дава на София политическо лидерство в Съюза. Далеч по-важно от председателството е България да се пребори за влизане в еврозоната и в Шенген. Страната до голяма степен покрива критериите за членство в тези два елитни клуба, но среща съпротивата на отделни държави в ЕС, както и на Европейската централна банка. Поради това моята прогноза е, че еврозоната и Шенген ще останат мираж за България и Румъния през 2018 г.

През март руският президент Путин ще бъде преизбран за още един мандат. Единственият му реален противник Алексей Навални бе отстранен от изборите с административна хватка и призова за бойкот, поради което главна цел на Кремъл ще бъде постигането на по-висока електорална активност. За да избегне масовите улични протести като тези от 2011–2012 г., Путин ще даде директива за максимално честни избори без фалшификации. В изборната година Русия едва ли ще предприеме нови агресивни стъпки в международен план. Москва по-скоро ще се стреми да запази постигнатите позиции в Близкия изток и ще продължи да води пропагандна война, която в последно време е доста успешна.

Близкият изток остава опасно място

stream_imgИ през 2018 г. най-опасното място в света ще бъде Близкият изток. Борбата за сфери на влияние в Сирия ще продължи, но след отстраняването на „Ислямска държава” и със солидната подкрепа на Русия и Иран президентът Асад със сигурност ще запази властта в Дамаск. Не е изключено Израел да нанесе превантивни удари срещу „Хизбула” и други проирански сили в Ливан и/или Сирия. Палестинците едва ли ще започнат нова интифада срещу Израел, но тяхната държава няма да се роди и през 2018 г. Най-горещата точка в арабския свят ще бъде Йемен, където войната ще вземе повече жертви, отколкото в Сирия. Хуманитарна катастрофа ще застигне голяма част от 27-те милиона жители на страната. Въпреки това броят на бежанците, влизащи в Европа, няма да се увеличи драматично, защото Йемен е твърде далеч и измъкването оттам е трудно.

Политически драми, свързани с антиправителствени протести, могат да се очакват в Иран и Венецуела. Уличните демонстрации в иранските градове вече са в ход, а през есента ще избухнат с нова сила във Венецуела, където действащият държавен глава Николас Мадуро има намерение да отстрани главните опозиционни партии от президентските избори.

В заключение – очаква ни една интересна година, в която битката с фалшивите новини ще става все по-трудна. Затова – за да не потънете в информационния хаос, четете международните новини и анализи на в. „Българска армия”!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани