Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските военни разузнавачи най-сетне имат своя история

[post-views]
Българските военни разузнавачи най-сетне имат своя история

VR_Slamka-1_korica_kriviИсторическата съдба на българското военно разузнаване е неотделима от    съдбата на българския народ,  преживял краха на националния идеал, злокобния Ньойски договор и разделението на Европа след края на Втората световна война. Това казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов в приветствието си по повод 110-годишнината от създаването на първата военноразузнавателна служба в Българската армия и излизането на първия том от научното изследване „История на българското военно разузнаване“ с автори историците от Военна академия „Г. С. Раковски“ доцент Румен Николов, доцент Станчо Станчев и професор Йордан Баев. Министър Каракачанов поздравява военните разузнавачи с техния празник и изказва благодарност на ръководството на Военна академия за осъществяването на такъв важен институционален проект като написването на първата научна история на българското разузнаване.

Приветствието на министъра на отбраната бе прочетено от националния координатор по киберсигурност Георги Шарков на презентацията на книгата във Военна академия в присъствието на генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, ветерани военни разузнавачи, офицери и историци.
Директорът на служба „Военна информация“ бригаден генерал Светослав Даскалов също изрази задоволството си от работата на военните историци и подчерта, че те са прочели и обработили голям брой документи, за да създадат един труд, отговарящ на високите научни критерии, но същевременно достъпен и разбираем за широка читателска аудитория.

Бригаден генерал Даскалов отбеляза и съпричастността на министъра на отбраната, който също е историк и благодарение на неговата подкрепа издаването на книгата е станало в кратък срок. Добри новини има и за разпространението на новоизлязлата история на българското военно разузнаване.  Издателство „Изток–Запад“ ще пусне част от тиража на книгата в книжарниците, а в дигитален вариант тя ще бъде качена на сайта на Министерството на отбраната или на този на Военна академия. Очаква се в скоро време научното изследване да бъде преведено и на английски, защото българските военни разузнавачи могат да се гордеят пред света със своята история.

17.page1
Тримата автори – Румен Николов, Йордан Баев, Станчо Станчев (от ляво на дясно).)
Началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов отбеляза, че тримата автори са написали уникален и безпристрастен труд, който неслучайно е представен във водещата ни военнообразователна институция, защото разузнаването започва с науката. Той съобщи и новината, че Военна академия възобновява издаването на списание „Българска военна мисъл“.
Достойнствата на представяното изследване бяха изтъкнати от рецензентите проф. Николай Проданов и проф. Веселин Янчев. Професор Проданов отбеляза, че военното разузнаване е един от стожерите на българската държавност и до 1947 г. то е единствената служба, която събира важна за националната сигурност информация в чужбина. Той разказа и за интересната практика в началото на ХХ век за втори секретари в българските консулства в Османската империя да се назначават млади кадрови офицери, легендирани като служители на външно министерство. В Одрин например е изпратен офицер специалист по тежка артилерия, който събира безценна информация, помогнала за успешния щурм на крепостта през 1913 г.

Според проф. Веселин Янчев написването на военноразузнавателна история изисква огромен професионален капацитет – авторите трябва да са специалисти не само по българска история, но и по дипломация, външна политика и военно дело, за да представят пълна, достоверна и логична картина на разузнавателната работа в един дълъг период. Тримата автори на книгата изразиха благодарност към ръководството на Военна академия, което им е предоставило добри условия за работа. Доцент Станчо Станчев изтъкна, че първите ни военни разузнавачи са били военните аташета в балканските столици, които по правило са били отличници в своите офицерски випуски и впоследствие мнозина от тях се издигат до генерали и дори министри. Доцент Румен Николов отправи призив към ръководителите на военното разузнаване да оставят мемоари, защото невинаги пълната история на службата може да бъде възстановена само по документи, някои от които са изгубени.

Професор Йордан Баев говори за мащабните изследвания по разузнавателна история в международен план и за необходимостта и в България да се оформи професионална общност от такива специалисти. „История на българското военно разузнаване“ ще бъде представена на международния конгрес по военна история, който ще се проведе през септември в Израел. Професор Баев подари на действащия началник на Служба „Военна информация“ бригаден генерал Светослав Даскалов диск с видеоинтервю с един от неговите предшественици – генерал-полковник Васил Зикулов. 

Книгата „История на българското военно разузнаване“ е с твърди корици и отлично полиграфическо оформление. Съдържа много илюстрации и ценни приложения в края – списъци на началниците на българското военно разузнаване и на българските военните аташета в периода 1891–1944 г., както и факсимилета на исторически документи от този период. В момента проф. Баев работи усилено по втория том на книгата, който се очаква да излезе през лятото.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани