Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сигурността ще е във фокуса на вниманието по време на българското европредседателство

[post-views]
Сигурността ще е във фокуса на вниманието по време на българското европредседателство

С.Даскалов
Бригаден генерал Даскалов
Бригаден генерал Светослав Даскалов е директор на служба „Военна информация“ (СВИ) от 01.04.2016 г.  Преминава през всички основни длъжности в Службата. От 2004 до 2007 г. е аташе по отбраната в Испания. Два пъти изпълнява временно длъжността директор на СВИ. Завършва курсове за повишаване на квалификацията в страната и чужбина, стратегически курсове във ВА „Г. С. Раковски“ и в National Intelligence University във Вашингтон и др. Носител е на редица български и международни отличия.

Формирането на военното пазузнаване е едно от ключовите събития в историята на българската армия. Тази година то чества своята 110-а годишнина. По този повод разговаряхме с директора на СВИ бригаден генерал Даскалов.

СВИ е наследничка на богата на героизъм и висок професионализъм история и има ангажимента да развива и надгражда създаденото в една нова, изключително динамична и трудна за прогнозиране геостратегическа среда. Независимо от противоречивите и понякога драматични събития в страната и в международен план тя винаги защитава суверенитета и интересите на България и продължава да отстоява високи морални ценности, като патриотизъм, чест и готовност за саможертва“ – казва бригаден генерал Даскалов.

През годините военното разузнаване се превръща в незаменим инструмент на държавата за предоставяне на информация, необходима за отбраната и гарантирането на националната сигурност.
 Бригаден генерал Даскалов отбелязва, че променящата се международна обстановка налага използването на по-широка рамка за оценка на рисковете и заплахите, а и темата за сигурността вече има нови измерения. Неслучайно „постигането на стабилност, сигурност и солидарност чрез консенсус“ ще е един от най-често споменаваните изрази през предстоящите 6 месеца. ЕС беше изправен пред доста кризи през последните години и политиката за сигурност и миграция е сред темите, по които неговите членки ще търсят консенсус. „Днес, когато България председателства Съвета на ЕС, основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху сигурността, превенцията на радикализацията, миграцията, правосъдието, бъдещето на Западните Балкани и устойчивостта на интегрирания подход към дунавския и черноморския регион. Теми, които не само намират място, но са и сред приоритетните в работата на Службата през 2018 г.“, пояснява бригаден генерал Даскалов. Според него нестабилност през тази година ще пораждат главно кризите и огнищата на напрежение в различни части на света, разпространението на оръжия за масово унищожение, тероризмът и екстремизмът, хуманитарните кризи, организираната престъпност, нелегалният трафик на оръжия и наркотици, киберзаплахи, съперничеството за суровини и процесите в съседните на България държави.

Важно е да задълбочаваме диалога и сътрудничеството и да работим съвместно с всички съюзници и партньори, зачитайки националните интереси, допълва директорът на СВИ. По думите му през 2017 г. Службата съществено е разширила взаимодействието си с партньорски разузнавателни служби. Той подчертава обаче, че за съжаление в разузнаването за провалите бързо се разчува, а за най-интересните и успешни операции се разбира след десетилетия и само ако информацията не е все още строго секретна. Затова и не може да сподели нищо повече от дейността на СВИ на този етап. А имаме толкова много поводи, с които да се гордеем, категоричен е бригаден генерал Даскалов. Директорът на СВИ с гордост заявява, че Службата участва пълноценно и активно в работата на всички военни разузнавателни структури и комитети на НАТО и ЕС. Запазена е и традицията да бъде сред водещите, за което получава и високо признание.

Постигнатите резултати в дейността на СВИ през 2017 г. показват, че тя успешно е изпълнила възложените й функции и задачи като стратегическо военно разузнаване независимо от сложната международната среда на сигурност. Според бригаден генерал Даскалов Службата ще продължава да поддържа и развива изградените способности за добиване и своевременно предоставяне на разузнавателна информация на държавното и военното ръководство, както и за ранно предупреждение за рисковете и заплахите за националната сигурност, с която да ги подпомага при вземане на решения по важните за страната въпроси.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани