Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анкара: „Вашингтон си играе с огъня“ – САЩ искат създадат гранични сили в Сирия

[post-views]
Анкара заплашва да закрие Инджирлик

usa turkeyТурция с критика към САЩ по повод решението да създаде сирийски гранични сили, в които ще участват и кюрдски милиции. Анкара заяви, че „Вашингтон си играе с огъня“. Русия и Сирия също осъдиха американските планове.
Водената от САЩ коалиция възнамерява да създаде тежко въоръжени сирийски гранични сили, които ще наброяват 30 хиляди души.
Гръбнакът на новата военна структура ще са части от Сирийските демократични сили – които воюват на страната на международно признатата сирийска опозиция срещу режима в Дамаск и изиграха ключова роля при унищожаването на халифата на т.нар Ислямска държава.
Опасенията на Анкара идват от участието на кюрдски милиции, и най-вече, че силите ще са разположени в северните части на Сирия, които са населени предимно с кюрди. Вашингтон обяви плановете си през уикенда.
Турция смята повечето кюрдски организации на територията на Ирак и Сирия за терористични, и създаването на подобни сили  до границата й е пряка опасност за националната й сигурност.
За сирийското правителство американските планове са нападение срещу страната. Последва реакция и от страна на Москва, която предупреди, че намеренията на САЩ могат да доведат до разпокъсването на Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани