Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кърваво покушение – убиха известен сръбски лидер в Косово

[post-views]
Кърваво покушение  – убиха известен сръбски лидер в Косово

991-ratio-oliver-iovanovichКърваво покушение в Косово. Известният лидер на гражданската инициатива на сърбите в косовска Митровица Оливер Иванович беше убит тази сутрин. Сърбия определи покушението, като терористичен акт. ЕС и България също осъдиха убийството на Иванович.
Оливер Иванович е бил застрелян с пистолет от движеща се кола  модел „Опел „Астра“ пред офиса на партията в косовска Митровица. Според някои сръбски медии нападателите са използвали 9 мм пистолет със заглушител.
Иванович е бил прострелян с пет куршума в тялото и е починал в болницата от раните си, съобщи адвокатът на убития Небойша Влаич.

Небойша Влаич – адвокат:

„Това е тежък ден за Косово, тежък ден за нашия град. Той беше борец за свобода за нашия град.“

Мотивите за убийството се изясняват. Малко след разстрела сръбският президент Александър Вучич свика извънредна среща на съвета за национална сигурност.
В обръщение към нацията държавният глава определи убийството като терористичен акт.

Александър Вучич – президент на Сърбия:

„Нападението срещу Оливер Иванович е на първо място нападение срещу сръбския народ в северната част на Косово. И второ, това е нападение срещу Сърбия като цяло.

Вучич заяви още, че има намерение да посети Косово.
България, която е ротационен председател на ЕС, осъди остро убийството на Иванович. Българският премиер Бойко Борисов след телефонен разговор със сръбския премиер Ана Барнабич, подчерта подобно насилие не може да се толерира.
64-годишният Оливер Иванович е един от ключовите политици в доминираното от сърби Северно Косово – бивша сръбска провинция. Косовски съд осъди Иванович за военни престъпления по време на войната през 1998-1999 г. Той получи 9 г. затвор, но през февруари 2017 г. присъдата бе отменена и започна нов процес, който все още продължава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани