Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нощ на протести в Гърция след новите бюджетни съкращения

[post-views]
Другото лице на протестите – над 120 хиляди души са пострадали от несмъртоносни оръжия

gurcia-policia-protestiТежка нощ на протести и сблъсъци в Атина. Недоволство беше провокирано от новия пакет мерки на съкращения, гласувани в парламента. Те бяха поискани от международната кредитори на Гърция, в замяна на финансова помощ.
Повече от 20 хиляди души протестираха пред сградата на парламента в Атина срещу гласуваните от правителството реформи на бюджетни съкращения. Ситуацията излезе извън контрол, след като група от около 100 крайно-леви демонстранти се опитаха да нахлуят при депутатите, както започнаха да замерят служителите на реда с коктейли „Молотов“.
В отговор полиция прибягна до сълзотворен газ и шокови гранати. Местните медии коментират, че от години площад „Синтагма” не се е превръщал в бойно поле.
Гласуваните от гръцкия парламент реформи засягат фискалния, енергийния и трудовия сектор. Тя бяха приети с мнозинство от 154 депутата в 300-местния парламент. Най-големи критики и протести предизвика решението да се затегне правото на стачкуване.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви с приемането на промените, че Гърция слага край на дългия и продължителен цикъл от бюджетни съкращения, през които трябваше да премине, за да избегне тежък фалит и излизане от ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани