Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон се ангажира с европейската сигурност – Великобритания и Франция подготвят общи военни операции

[post-views]
Лондон се ангажира с европейската сигурност – Великобритания и Франция подготвят общи военни операции

francebritainthumb_0Френският президент Еманюел Макрон е на първото си официално посещение във Великобритания, в рамките на 35-та Среща на върха между двете държави. Той обсъди с британския премиер Тереза Мей редица важни теми, като фокусът беше поставен върху миграционния въпрос и провеждането на съвместни военни операции. По изрично желание и на двамата лидери, Брекзит остана встрани от основния дебат.
Двустранната среща между френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей се проведе в Кралската военна академия „Сандхърст“ в Югоизточна Англия. Основна цел на форума е подписването на споразумение за засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността. То включва договор за предотвратяване  на миграционния поток от Кале към Великобритания през Ла Манша и ускоряване на процеса за предоставяне на политическо убежище на лица, които имат право на такова. Още преди срещата стана ясно, че кабинетът на Мей ще увеличи с 44 милиона и половина британски лири програмата за гарантиране сигурността на границата си с Франция.
Лондон потвърди ангажимента си към общата европейска сигурност и обеща да изпрати три военнотранспортни хеликоптера Чинуук за френската антитерористична операция в Мали. Правителството ще отпусне 50 милиона британски лири допълнителна хуманитарна помощ за страните в Африка. От своя страна Франция обещава през 2019 г. да подсили със свои военни оглавявания от Великобритания контингент в Естония, охраняващ границата на НАТО с Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани