Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Искат постоянен арест за Кирчо Киров

[post-views]

kircho_kirovПрокуратурата подготвя искане за промяна на сегашната мярка за неотклонение на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и трансформирането й в постоянен арест. Основание за това й дава новата присъда, която Киров получи, след като вече има на две инстанции определение за 10 години лишаване от свобода.  
Новата присъда е 15 г. и е за длъжностно присвояване в периода 2007–2011 г., представляващо особено тежък случай в размер на повече от 5 млн. лв., съобщиха от прокуратурата. 
„Военният съд с председател полк. Цанко Грозев след много заседания постанови осъдителна присъда за ген. Кирчо Киров от 15 години затвор при първоначален строг режим”, обясни прокурор Алексов от Военноокръжна прокуратура. Обвинителният акт е внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Киров е обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата валута – евро и щатски долари, в особено големи размери, равняващи се на повече от 5 млн. и 100 хил. лв. Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров освен 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.
На съучастника на Киров – Димитър Лидарев, полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани