Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жест към Гърция: Преименуват летището в Скопие

[post-views]

makКрайно време е да се реши спорът за името. Република Македония няма никакви териториални претенции към своя съсед Гърция. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Алексис Ципрас след приключването на ключовата среща за името в Давос.
Той подчерта, че мнозинството от жителите на двете страни искат да имат добри отношения помежду си. „Искаме да сме партньори в ЕС и НАТО, да бъдем рамо до рамо и да си помагаме в тежки моменти“, каза македонският премиер. Заев добави, че страната му ще преименува международното летище в Скопие, което сега се нарича „Александър Велики“, и магистралата към него на „Приятелство“ в знак на добра воля.


Според международните наблюдатели Скопие и Атина са напът да разрешат дългогодишния спор за името. През целия този период Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Република Македония с твърдението, че страната не може да използва името Македония.
Ципрас беше много по-сдържан: „Искаме да установим нашите двустранни отношения на солидни основи. Трябва да се борим срещу иредентизма във всяка форма. Трябва да намерим взаимно приемливо решение и ние се съгласихме, че процесът трябва да се проведе в ООН. Съгласихме се с министър-председателя, че мерките за доверие трябва да бъдат засилени“.
В неделя 100 000 гърци от област Централна Македония около Солун протестираха срещу намерението на северозападната им съседка да използва същото име. „Македония е Гърция”, пишеше на пано, издигнато над сцена в центъра на Солун, съобщи агенция МИА. Официално в събитието участваха две от парламентарните партии – Съюз на центристите и Златна зора. Повече от 25 години нашите съседи са признати под името „Република Македония“ от много държави по света. Не е абсурдно името „Македония“ да се включи в едно сложно име на страната, заяви тогава гръцкият премиер Алексис Ципрас. Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес, и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава, заяви Ципрас.

Най-ново

Виж още

Избрани