Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов представи приоритетите на българското председателство в областта на отбраната на различни форуми на ЕС в Брюксел

[post-views]
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов представи приоритетите на българското председателство в областта на отбраната на различни форуми на ЕС в Брюксел

ZaprianovЗаместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов беше на посещение в Брюксел, Белгия. В различни форуми на Европейския съюз той представи приоритетите на българското председателство в областта на отбраната.
В изказването си по време на редовното заседание на Подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) към Комисията по външни работи на Европейския парламент в Брюксел заместник-министър Запрянов акцентира на работата по проекта на регламент за създаване на Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP). Наред с това той отговори на въпроси на членове на Европейския парламент, свързани с дневния ред на отбраната и сигурността в Европа.
В Европейския център за политически стратегии заместник-министър Запрянов и подсекретарят по отбранителната политика на Естония Кристиян Прик бяха лектори в срещата на тема: „Перспективи пред европейската отбрана: постижения и предизвикателства“. Пред участниците във форума Кристиян Прик сподели опита на Естония от подготовката и провеждането на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз, а заместник-министър Запрянов представи приоритетите на българското председателство в областта на отбраната.
По време на визитата си в Брюксел заместник-министър Запрянов проведе среща с директора на Военния секретариат на ЕС генерал Есса Пулкинен. Те обсъдиха актуални въпроси на европейската отбрана, сред които бъдещето на военната операция „Алтея“ в Босна и Херцеговина и задачите, които стоят пред Военния секретариат през настоящата година.
Заместник-министър Запрянов взе участие и в десетата конференция, посветена на европейската политика по космоса, по покана на комисаря по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбиета Биенковска и члена на Европейския парламент Франсоаз Гростет. Основната тема на изказването му беше свързана с целите, които си поставя българското председателство по проекта на регламент за създаване на Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани