Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея зове за обединение с Южна

[post-views]
Северна Корея зове за обединение с Южна

cheloРядък апел към „всички корейци у дома и в чужбина” отправиха от Пхенян с призив да се постигне пробив в обединението на страната, но без помощта на други държави, съобщи „Ройтерс”.
Всички корейци трябва „да подпомагат контактите, пътуванията и сътрудничеството между Северна и Южна Корея”, се казва в изявлението, цитирано от севернокорейски държавни медии. Пхенян обеща да смаже всички предизвикателства пред обединението на полуострова, пише БТА. Изявлението беше направено на съвместна конференция на правителството, политически партии и организации и представлява рядко обръщение към целия Корейски полуостров. Пхенян призова за смекчаване на военното напрежение и за създаване на мирен климат с Южна Корея, както и за отхвърляне на всички „враждебни действия и военни ходове, които влошават ситуацията”. Военното напрежение е сред основните пречки пред подобряването на отношенията между двете Кореи и обединението. Видя се, че съвместните военни учения с чужди сили не помагат за развитието на отношенията между Северна и Южна Корея, се отбелязва в изявлението.
В допълнение към мирните преговори Северна Корея иска да насърчи контактите, свободното пътуване, сътрудничеството и обмена с южната си съседка и да „демонстрира желанието на страната за независимо обединение на света”.
КНДР не съобщи защо е била организирана срещата, но в изявлението се казва, че тя е целяла да подкрепи забележките на лидера Ким Чен Ун относно обединението на полуострова, направени в новогодишното му обръщение. Пхенян подчертава, че тази година е от значение за Северна и Южна Корея, защото се навършват 70 години от основаването на КНДР. За южната Република Корея годината е важна, защото следващия месец страната ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри.
Изявлението следва сближаването между двете страни, което започна през миналата година и доведе до решението Северна Корея да вземе участие в Зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари.

Най-ново

Единична публикация

Избрани