Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сепаратисти в Каталуния: Ако се наложи, ще пожертваме Пучдемон

[post-views]
Мадрид отказа да преговаря с Каталуния –  настоява Барсeлoна  да спазва испанските закони

katalunia puchdemon

По-малко от 24 часа преди парламентарното заседание, което трябва да излъчи новото правителство на Каталуния, все още не е ясно кой ще заеме премиерския пост. Сепаратистите издигнаха кандидатурата на Карлес Пучдемон, но за да встъпи в длъжност, той трябва да измисли как да стъпи на испанска земя без да бъде арестуван.
В неделя се появи информация, че бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, за когото има издадена заповед за арест, ще поиска съдебно разрешение да се яви в местния парламент. Ден по-рано Конституционният съд в Мадрид постанови, че той може отново да встъпи в длъжност, само ако присъства физически в пленарна зала, след като получи официално съгласие за това.
И докато централната власт приветства позицията, адвокатът на Пучдемон я определи като „чудовищна от правна гледна точка“ и отрече да е искано каквото и да е разрешение. Юристът не отрече, че вариантът е обсъждан, но в крайна сметка с клиента си отказват да приемат факта, че формирането на автономното правителство подлежи на съдебно решение.
Миналата седмица председателят на каталунския парламент Роже Торен обяви кандидатурата на Пучдемон за премиер. Междувременно някои от депутатите в сепаратистката коалиция изразиха мнение, че формирането на кабинет е основен приоритет и ако се наложи, Пучдемон ще бъде пожертван.

Най-ново

Единична публикация

Избрани