Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клас „Зумвалт”: Втори стелт разрушител премина морски тест

[post-views]
Руските войници с нови автомати

2-korabВторият американски разрушител от клас Zumwalt, построен по стелт технология, премина морски тест. Плавателният съд е построен в корабостроителница в Портланд, щата Мейн. От командването на военноморските сили на САЩ посочиха, че успешно е преминало приемането на разрушителя. Корабът ще носи името на Майкъл Монсоор – американски военен моряк от спецсилите, убит по време на операция „Иракска свобода” през 2006 г. Загива, като закрива с тялото си граната, хвърлена от противника, и така предпазва колегите си. Награден е посмъртно с медал на честта.

Според местен вестник в Портланд изпитанията на кораба са показали, че бордовите системи за навигация, комуникация, контрол, използване на въоръжението и задвижването отговарят или надвишават спецификациите. Дългият 185 м плавателен съд се отправи към морето за първи път през декември. Тогава първите морски опити бяха прекратени поради неизправности в оборудването.

„Майкъл Монсоор” е вторият от предвидените общо три футуристично изглеждащи кораба от клас „Зумвалт”. Те имат електрическо задвижване, нов радар и сонар, мощни оръдия и ракети, скрити зад стелт корпуса на разрушителя. Стойността на трите кораба от този клас възлиза на $22 млрд. Това са най-скъпите разрушители на американските военноморски сили, строени някога.

Най-ново

Единична публикация

Избрани