Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Курсанти от НВУ сглобиха наносателит

kosmos_satelitУстройството с тегло под 1 кг е предназначено за наблюдение на Земята

Младши сержант Иван Димитров с военна специализация „Разузнаване” и младши сержант Мирослав Димитров с военна специализация „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси” са сглобили наносателит с тегло под 1 кг и проектирали космическата му мисия за наблюдение на Земята, съобщава в. „Труд“. 
В продължение на 5 дни във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ второкурсниците са участвали в специализирано обучение за проектиране и сглобяване на малки сателити. Поканата за участие била от университетския консорциум по аерокосмическо инженерство UNISEC Global със седалище в Япония. За събитието, в което участвали едва 15 българи, пристигнали трима научни работници и конструктори от японския университет Nihon. Нано, фемто и пико се наричат най-малките сателити в категорията Cubesat и са с тегло под 1 кг. Според японските учени това е най-модерното в момента по отношение на академичната наука. 
„До участие в такъв род обучение пък се допускат единствено кандидати, успели да преминат специализиран предварителен тест, който обхваща множество въпроси от математиката, програмирането, механиката, физиката и аерокосмическото инженерство“, изтъкват от командването на НВУ.
По време на тренинга курсантите се справили с решаването на сложни задачи, като например да програмират софтуер за сателит и да завършат една успешна космическа мисия на своето „малко“ произведение. Двамата дори успели да напишат програмен код към всеки от хардуерните елементи на сателита с формата на кубче, уточнява кореспондентката на „Труд“ във Велико Търново Веселина Ангелова. 
„Същите курсанти наскоро завоюваха медали от полуфинал на конкурс на Европейската космическа агенция в конкуренция с повече от 20 държави. Призовите места двамата спечелиха именно с разработването на космическа мисия за екологичен мониторинг в полза на сигурността чрез наблюдение с малки сателити“, допълват с гордост командирите им. 
Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов информира, че през миналата година други шестима курсанти, отново под ръководството на преподавателя Георги Баев, са участвали в Седмия световен симпозиум за приложение на наносателити на университетския консорциум по аерокосмическо инженерство UNISEC Global. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани