Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дачич настоя към Сърбия да не се отправят арогантни послания с призиви да признае Косово

[post-views]
Ивица Дачич не знае „Вагнер“ да набира доброволци в Сърбия

Ivica Dachich_SrbiaКогато се говори за Косово, е неприемливо отделни външни министри да отправят към Сърбия арогантни послания с призиви Сърбия да признае независимостта на Косово, ако иска да стене членка на Европейския съюз. Това заяви в интервю за БНТ сръбският външен министър Ивица Дачич, докато беше в София по повод неформалния съвет на външните министри на ЕС.
Изказването му бе провокирано от думите на германския външен министър Зигмар Габриел, според когото Сърбия ще трябва да признае независимостта на Косово и това е „естествено“ условие за членство в ЕС.
Дачич коментира обявената миналата седмица Стратегия за Западните Балкани на Европейската комисия. В нея 2025 г. е посочена като възможна перспектива за еврочленство за Сърбия и Черна гора, но са определени редица условия, които трябва да бъдат изпълнени за постигането на тази цел.
„В тази стратегия пише, че двустранните спорове трябва да се решат окончателно преди влизането в ЕС. Че ЕС не желае да си внася нестабилност. А аз попитах своите колеги – добре, как се сетихте сега за този принцип, когато Сърбия трябва да влиза в ЕС? А доскоро, до миналата, по-миналата или преди няколко години, Словения и Хърватия станаха членки на ЕС и сега имат голям граничен проблем“, каза Дачич пред БНТ.
По повод думите на Габриел министърът посочи: „Помолих всичките ми колеги да си правят сметката какви послания изпращат към Сърбия. Призовах ги да се придържат към общата позиция на ЕС. Когато се говори по въпроса за Косово, е абсолютно контрапродуктивно и неприемливо отделни колеги министри на външните работи да правят арогантни послания към Сърбия – че Сърбия трябва да признае едностранно провъзгласената независимост на Косово, ако иска да стане членка на ЕС. Недейте да ни пращате такива послания за нещо, което не искате да чувате по отношение на вашите държави. Това е унизително и абсолютно неприемливо за Сърбия“.
Външният министър каза, че Сърбия ще продължи да търси решения на проблемите в региона чрез диалог и по мирен път: „Ние ще продължим с диалога, но този диалог и трайното решение предполагат договор, с който ще бъдат уважени интересите и на двете страни. Ще продължим с този диалог в интерес на мира и стабилността в региона. В интерес на решаването на двустранните въпроси с диалог и по мирен начин. Но без каквито и да било, без такива арогантни послания, които се чуват дори насред Белград. Ако някой иска да дойде в Белград, за да ни каже нещо такова, мисля, че няма нужда да си губи времето. Сърбия със сигурност няма да изпълни това по такъв начин“.
Дачич определи Стратегията на Еврокомисията за Западните Балкани като „изключително добра“, тъй като по думите му за първи път се отваря ясна времева перспектива за евентуалното членство на Сърбия и Черна гора в ЕС.
Сърбия все още не е признала независимостта на Косово от 2008 година. Миналата седмица в интервю за „Ройтерс“ сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната му няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово в замяна на членство в ЕС.

Източник: в.“Дневник“

Най-ново

Единична публикация

Избрани