Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп затяга оръжейния режим в САЩ – забрани модифицирането на пушки в домашни условия

[post-views]
В Панама започна програма за доброволно предаване на нерегистрирани оръжия в замяна на ваучери за супермаркети

oruzie_modifikaciiАмериканският президент Доналд Тръмп предприе първите конкретни стъпки към затягане на режима за притежание на оръжие в страната. Той подписа заповед, с която постави извън закона употребата на всички механизми, които могат в домашни условия да превърнат обикновена пушка в автоматично оръжие.
Това е първата мярка, одобрена от кабинета Тръмп под обществен натиск за въвеждане на по-строг режим за притежание и носене на огнестрелно оръжие в САЩ. Американският президент допълни, че може да обмисли и допълнителни ограничения, с оглед на инцидента от миналата седмица, когато 17 души бяха убити при стрелба в училище във Флорида.
Въпросните устройства позволяват на обикновена пушка да произвежда стотици изстрели в минута и така превръщат законното в САЩ полуавтоматично оръжие в картечно. До момента те можеха да бъдат закупени без необходимост от проверка на съдебното минало.
С решението си президентът ще заобиколи Конгреса, където подобно законодателство беше отхвърлено в края на миналата година, когато въпросът беше повдигнат след масовото убийство в Лас Вегас.
Междувременно ученици, които оцеляха при стрелбата във Флорида се срещнаха с нормотворците, за да призоват   за засилване на контрола над личното оръжие.

Сара Сандърс – говорител на Белия дом:

„Не съществува бърз и лесен отговор, но искаме да ви уверим, че се борим с проблема и че провеждаме срещи и разговори с възможно най-много хора от пострадалите. Затова и президентът се срещна с родителите, учениците и учителите.“

Президентската администрация активно се ангажира да проведе обществена дискусия по темата и организира няколко срещи с пострадали и семействата на загиналите при едни от най-кървавите стрелби в историята на САЩ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани