Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Транспортен хаос в Европа: Студеното време продължава да отнема животи

[post-views]
Студ скова Европа – лошото време блокира Стария континент

zima-studМинус 17 градуса в София тази сутрин, минус 21 в Стара Загора, температурни рекорди в Монтанско.
Нова порция обилни снеговалежи се изсипа над Централна и Западна Европа и предизвика транспортен хаос. По-голямата част от континента остава в схватката на ледения сибирски фронт, който донесе най-ниските температури за последните няколко години. Синоптиците очакват студът да стане още по-сковаващ.
Силен снеговалеж блокира повече от 300 души на магистрала в Шотландия през изминалата нощ. Автомобилите им се оказаха заклещени в снега, а ниските температури застрашиха живота на хората. Спасителните екипи освободиха част от колите, а за останалите бяха осигурени запаси от храна и гориво. Край френския град Монпелие в сходна ситуация  попаднаха  над 2 хиляди души. Някои от тях съобщиха, че са останали в снежния капан повече от 24 часа.
За цялата територия на Обединеното кралство беше обявен червен код за опасно време, едва вторият подобен случай в историята на страната.
Сибирският студ блокира въздушните, релсовите и наземните трасета в цяла Европа, което наруши разписанията и предизвика стотици закъснения и отменени пътувания.
Летището в Женева временно беше принудително затворено заради студеното време. След разчистването на пистите от натрупалия сняг заминаващите полети бяха възстановени.
Продължава да се увеличава и броят на загиналите. Само в Полша ледената „Сибирска мечка“ погуби най-малко 21 души, основната част от тях – бездомни.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани