Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландци пишат маршове в битка за свободата ни

[post-views]
Финландци пишат маршове в битка за свободата ни

filandci_osvobozdenieПо повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество в Държавна агенция „Архиви“ се проведе възпоминателна конференция, посветена на финландското участие в Руско-турската освободителна война от 1877–1878 г. 
Когато пристигах в България, това, което не знаех, е колко много българите продължават да тачат паметта за финландските войници, които са участвали в Руско-турската война. Това бяха първите думи, с които президентът Росен Плевнелиев се обърна към мен, когато връчвах акредитивните си писма. Президентът Радев, който поздрави финландския народ по случай 100-годишнината от обявяването на Независимостта на 6 декември 2017 г., също спомена този важен факт. Това каза в словото си Н. Пр. г-жа Пайви Блиника – извънреден и пълномощен посланик на Финландия в България.
За нас като Държавна агенция „Архиви“ е чест да бъдем домакини на такъв форум и благодарим за възможността да бъдем заедно, това каза в поздравлението си към конференцията председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. 
Споменът за участието на финландски офицери и войници във войната за Освобождението на нашия народ напълно логично предизвиква незагасващо вълнение сред нас българите. Това подчерта в словото си полк. доц. Димитър Минчев, председател на Българската национална комисия по военна история и почетен член на Международната комисия по военна история на ЮНЕСКО.
Организатори на форума бяха Държавна агенция „Архиви“ и Българско-финландското дружество за приятелство. Събитието беше под патронажа на Н. Пр. г-жа Пайви Блиника – извънреден и пълномощен посланик на Финландия у нас. 
В конференцията участваха историци, военни изследователи, общественици, представители на държавни институции и селища по бойния път на Трети финландски стрелкови батальон. 
Камерна хорова формация „Гласовете на Орфей“ под диригентството на маестро Венеция Караманова изпълни две от най-популярните маршови песни  на финландския батальон, създадени на българска територия в хода на Руско-турската война. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани