Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Писмо от Америка

19-02В редакцията получихме писмо, в което авторът Тодор Габровски, който е на 101 г. и живее в САЩ, ни е изпратил стихотворение, посветено на националния празник на България – 3 март. Стихотворението е озаглавено „България 1878 г“.  
В творбата на нашия читател отвъд океана се подчертава как родината ни възкръсва като Феникс от мрака и се акцентира върху смелостта на храбрите ни опълченци, които допринесоха за Освобождението ни. 
Авторът е носител на медал по случай 100 години от Освобождението на България от османско владичество, а в стихотворението той пише още:
„…Дружно градихме история нова,
с братска обич и Божия милост
за славни, велики дела…“.

Д-р Тодор Габровски е роден на 12 май 1917 г. в София. През 1940 г. завършва Софийския юридически факултет, след което практикува като адвокат и съдия. Публикувал е над 300 монографии, студии, статии и критики у час и в чужбина – Русия, САЩ, Франция, Украйна. 

 

Повечето от публикациите му са с публицистичен характер, като тези в сп. „Бразда“ през 1939–1940 г. Някои от стихотворенията му са преведени на английски език. Досега в издателство „Български писател“ са излезли книгите „Раздвоение“, „Завръщане“ и „САЩ през погледа на един чужденец“.
Сега, когато материалният живот е взел връх пред духовното развитие, когато чистотата на българския език е помрачена с изобилие на чужди думи, поезията повече от всякога е необходима за идентичността и оцеляването на българския народ. За съжаление, този кардинален въпрос се пренебрегва от съвремието. Нужно е да й се даде заслужено място в нашия обществен живот, подпомогната от държавата и обществото в навечерието на стремежа ни за нова цивилизация с повече духовно осмисляне, без лъжи, измами и жажда за власт и богатство без духовно покритие. Това написа неотдавна Тодор Габровски до в. „Култура“. Така той дава не само оценка, но и решение за промяна в начина ни на живот и изразяване на всеки един от нас към по-стойностните неща, които сякаш загърбваме. А с поредното си стихотворение за националния празник авторът поздравява и читателите на в. „Българска армия“. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани