Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олимпиада без изненада

[post-views]
Олимпиада без изненада

zak-bah1Олимпийските игри в Пьонгчанг приключиха без изненади от страна на българските състезатели. Те не можаха да спечелят медал и оставиха противоречиви впечатления с представянето си в отделните си поприща.
Но противоречиви за кого? Ако погледнем реално спортистите ни, направиха всичко по силите си, за да се вмъкнат в жестоката конкуренция на страните с традиции и огромни възможности в зимните спортове. Да, Радо Янков не показа това, което всички си мислехме, че ще стори. Но и той е човек, който е подвластен на емоциите и напрежението.
Хубавото е, че Янков, Алберт, Златков и Зографски продължават и за следващите игри. Тези спортисти ще преминат през ситото на големите стартове в следващите четири години и да се надяваме, че ще подобрят значително класирането си в Пекин.
Абсурдно да се коментират средствата, които държавата отдели за подготовката на нашите олимпийци. Тези пари не са отишли на вятъра! Тези пари са инвестиция. Кой както иска да го разбира. 
Ако направим обективен анализ на случващото се в зимните ни спортове от 1980 г., когато Лебанов спечели първия медал, ще видим, че има логични периоди на възход и падение с редуване на поколения. Както имахме страхотни момичета в биатлона преди две десетилетия, както имахме уникалната Раданова, както имахме феноменалия Попангелов. Ако се спази тенденцията за развитието на зимните спортове в България от последните десетина години, със сигурност ще имаме сериозни успехи. Като този на Радо Янков в световната купа по сноуборд – паралелни дисциплини.
Но бързичко да си припомним българското участие в Корея. България изпрати 19 състезатели за игрите в Пьонгчанг 2018 в шест спорта – ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. 11-има от нашите участници направиха своя олимпийск28058937_2115156088763776_1087785963969088429_nи дебют, като в Сочи 2014 имаше деветима, но при общо 18 наши представители.
В алпийските ски Мария Киркова стана 35-а в слалома, което е нейното най-добро класиране на олимпиада. Приличен дебют на ненавършилия още 21 години Алберт Попов, който непосредствено преди Олимпийските игри спечели бронзов медал на Световното първенство за младежи в дисциплината гигантски слалом. В Пьонгчанг 2018 Алберт влезе в елита и се класира 28-и, като във втория манш бе дори 22-ри.
В ски скока Владимир Зографски направи второто по сила класиране на българската делегация в Пьонгчанг 2018 с историческото за страната ни 14-о място на нормалната шанца. Предишното върхово представяне бе 19-о на Владимир Брейчев в Сараево през 1984 г.
Александра Жекова пък  записа най-доброто българско класиране в Пьонгчанг 2018 с финала си в бордъркроса, който е втори в нейната кариера. Чаровната Сани завърши на 5-о място в дисциплината си и отново доказа, че продължава да бъде в елита на този спорт. Тя заслужава само суперлативи и поради факта, че е единствената ни знакова спортистка в сноуборда.
В мъжкия биатлон сегашното ни поколение не успя да се справи с предизвикателството под преплетените кръгове. Владимир Илиев записа едно 19-о място и с това всичко приключи. 
Над всички на тези игри бяха норвежците с 39 медала. Втори са германците, трети канадците. Руснаците пък изненадаха със спечелването само на два златни медала, ала със сигурност ще ликуват заради този в мъжкия турнир по хокей на лед.
Фото Константин Андонов, bgolympic.org
 Спортните страници подготви 
Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани