Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Публикуваха черновата на Брекзит

[post-views]
Мей получи зелена светлина за промяна на сделката – Брюксел отказва да предоговаря условията на Брекзит

Brexit-1В последния ден на февруари главният преговарящ на ЕС за Брекзит – Мишел Барние, разкри първия вариант на юридическото споразумение на Брюксел с Обединеното кралство за излизането на държавата от съюза идната година, съобщи АП.
Проектът на споразумението за оттегляне привежда в правна форма Съвместния доклад на преговарящите от името на Европейския съюз и правителството на Великобритания относно напредъка през първия етап на преговорите, публикуван на 8 декември 2017 г. Той предлага текст за онези нерешени въпроси, свързани с оттеглянето, които са само упоменати в съвместния доклад, без да са изложени подробно, съобщават от Европейската комисия. Препъникамък в юридическия документ се превърна въпросът за Северна Ирландия.
120 страници правила
Проектът на споразумението за оттегляне се състои от шест части, които обхващат уводни разпоредби, въпроси, свързани с правата на гражданите, други въпроси, свързани с отделянето, като например стоките, пуснати на пазара преди датата на оттегляне, финансовото споразумение, преходни разпоредби, институционални разпоредби и протокол за Ирландия/Северна Ирландия. Проектът на споразумението е публикуван онлайн в съответствие с политиката за прозрачност на Европейската комисия. Комисията представя този текст сега, за да даде възможност на първо време за провеждане на консултации с държавите – членки и Европейския парламент, а впоследствие и за преговори с Обединеното кралство.
Документът е от 120 страници. Той е предмет на преговори и вероятно ще бъде значително променен. В него е изложен постигнатият от двете преговарящи страни напредък в правния език.
Той обаче ще се превърне в базата на окончателния договор за Брекзит, който трябва да бъде приет, преди Великобритания да напусне на 29 март 2019 г. Текстът се отнася и за преходния период, който ще помогне на Великобритания да се адаптира с промените. Периодът е от 30 март до 31 декември 2020 г. 
Препъникамъкът Ирландия
Основният политически проблем на черновата е границата между Ирландия и Северна Ирландия. През декември Великобритания и ЕС се договориха, че границата между Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена и след Брекзит, но остава неясно как това ще се случи на практика. От публикувания днес план, пише „Гардиън”, става ясно, че ефективно Северна Ирландия ще остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС след Брекзит. Това означава, че след Брекзит в Северна Ирландия ще има митническа проверка на стоки от останалата част от Обединеното кралство.
По този повод Мишел Барние заяви, че „ териториите на Северна Ирландия ще са под юрисдикцията на ЕС след Брекзит”. „Ако искаме да успеем на тези преговори, и аз искам да успеем, ние трябва да ускорим”, каза той. 
Великобритания втвърди тона
Лондон реагира остро. По-рано в сряда правителството на Великобритания съобщи, че премиерът няма да се подпише под „нещо, което заплашва конституционната цялост на Великобритания” на фона на опасения, че ЕС се опитва да анексира Северна Ирландия. ЕС иска да „анексира” Северна Ирландия. Правителството на Великобритания трябва да „покаже зъби”. Това обяви членът на Демократичната юнионистка партия и депутат в британския парламент Иън Пейсли-младши пред министъра, отговарящ за Северна Ирландия, Карън Брадли в Комисията по въпросите на Северна Ирландия, пише „Гардиън”. „Ужасен съм и съм отвратен от това, как ЕС може да си позволи да каже, че иска да анексира част от Великобритания и да я отнеме от управлението на останалата част от Великобритания”, изтъкна той.
Лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър пък заяви, че проектът на договора е конституционно неприемлив. Според нея това би било икономическа катастрофа за Северна Ирландия. Предложението на ЕС за границата със Северна Ирландия заплашва „конституционната цялост” на Обединеното кралство, обяви премиерът на Великобритания Тереза Мей, цитирана от БиБиСи.
Мей подчерта, че „нито един британски премиер не може да се съгласи” с обща регулираща зона в Северна Ирландия. Британският министър-председател ясно заяви, че ще обяви опозицията си срещу този вариант „кристално ясно” пред Европейската комисия. Поддръжниците на Брекзит обявиха, че предложението е „напълно неприемливо”, тъй като означава анексиране на Северна Ирландия.
ЕС увери, че спорната опция няма за цел да „провокира” Великобритания. Република Ирландия и ЕС не разглеждат плана като намеса във вътрешните работи на Великобритания. Те го възприемат като спазване на сключеното през декември споразумение. От документа става ясно, че Европейският съд ще бъде арбитър при разрешаването на спорове, произтичащи от договора за напускане. Според някои подобна позиция означава, че Великобритания ще се превърне във васална държава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани