Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Убийство на журналист шокира Словакия

[post-views]
Убийство на журналист шокира Словакия

slovakСловашки журналист, разследващ данъчни измами сред бизнесмени, свързани с управляващата партия в страната, беше застрелян в дома си през уикенда, съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на изданието „Денник”. Жертвата – 27-годишният Ян Куцияк, журналист за „actuality.sk” е убит заедно с приятелката си в гр. Велика Мака, на 65 км източно от столицата Братислава.
Последната статия на Ян Куцияк от 9 февруари разследва подозирания за данъчни измами, свързани с луксозен апартаментен комплекс в Братислава. Случаят около апартаментния комплекс доведоха и до протести през миналата година с искане за оставка на министъра на вътрешните работи Роберт Калинак заради негови бизнес отношения с предприемача Ладислав Бастернак, разследван за възможни данъчни измами. И двамата отричат каквото и да е престъпление. 
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо обяви награда от един милион евро за всеки, който помогне на властите да разберат кой стои зад убийството. Според полицейския началник Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е, че убийството е свързано с работата на Куцияк. „В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист”, каза Гашпар.
Междувременно британско-канадският журналист Том Никълсън, който от години живее и работи в Словакия, даде интервю, в което твърди, че калабрийската мафия Ндрангета вероятно е замесена в убийството. Причината – Куцияк е работил по евентуална връзка на италианската мафия с измама, свързана с европейски субсидии в Източна Словакия. „Във всички случаи словашките тайни служби имат имената на гангстерите”, каза Никълсън. Той допълни, че Ян Куцияк, но и той самият са работили по изтекли поверителни документи, свързани с въпросните измами. Томпсън каза, че словашката организирана престъпност никога не е убивала журналисти, докато италианските мафии не са проявявали такива скрупули. По данни на словашките медии двамата италиански бизнесмени, разследвани от Куцияк, са правили бизнес с високопоставен съветник на премиера Роберт Фицо. Самият Фицо опроверга твърденията и призова да не се свързват имената на невинни хора с убийството на журналиста и приятелката му. Той каза, че опозицията използва престъплението, за да отправя критики срещу правителството му.
През декември миналата година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че между 2006 и 2016 г. в света са загинали 930 журналисти, като в 9 от 10 случая извършителите са останали ненаказани. През октомври миналата година в Малта известната разследваща журналистка Дафне Галиция беше взривена в колата си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани