Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

10 любопитни факта за автомата Калашников

[post-views]

Трудно ще се намери човек, който да не е чувал за това произведение на военното изкуство – автомат АК-47, известен просто като Калашников. Автоматът-чудо е дело на обикновен 27-годишен войник, който го конструира преди точно седем десетилетия и завинаги вписва името си в историята. Роденият на 10 ноември 1919 г. в село Курия, Алтайска губерния, Михаил Калашников е „бащата“ на най-доброто стрелково оръжие на миналия век.

Създаден на базата на немския МР-43/44 (Sturmgewehr 44), АК-47 има конструктивни подобрения, които го правят многократно по-надежден и съответно по-популярен от неговия първообраз. Автоматът „Калашников“ работи безпроблемно след потапяне във вода или кал, заравяне в пясък и прегазване от брониран военен джип. Лесната му поддръжка, надеждност и простота на боравене го прави предпочитан по целия свят. Днес ви представяме 10 любопитни факта за най-известния автомат в света – Калашников.


 

Факт #1

Автоматът е приет на въоръжение през 1949 година. Масово е познат с галеното си име – просто Калаш. Официално се произвежда в 12 страни по света, като е почти невъзможно да се преброят незаконните му производители. Самият Михаил Калашников обаче неведнъж е подчертавал, че автоматите, създавани в България, са едни от най-добрите.

Факт #2

В Афганистан Калашников е по-известен като Калахан, което в превод означава „приятел“. Често изображението на автомата е бродирано върху домашни килимчета.

Факт #3

В редица африкански държави е прието родителите да кръщават децата си Калаш – в чест на популярния автомат.

Факт #4

Автоматът Калашников дори е избиран за отличителен знак на редица държави и групировки. Така например, оръжието присъства в гербовете на страни като Зимбабве, Източен Тимор, Буркина Фасо, Конго, както и в емблемата на ливанската групировка Хизбула. Мозамбик е единствената държава в света, която изобразява автомата не само на герба си, но и на националния си флаг.

Факт #5

Книгата с рекордите на Гинес също отделя подобаващо внимание на АК-47. Автоматът попада на страниците на световното издание като най-разпространеното оръжие на планетата ни – една бройка се пада на около 60 души.


 

Факт #6

Поради своята простота на конструкцията, производството на автомата е изключително евтино. АК-47 е толкова евтин, че в някои държави се стига до абсурдната ситуация изборът да е сведен до „Калашников“ или кокошка, тъй като цените са им еднакви.

Факт #7

Според данни на списание „Foreign Policy” цената на автомата на черния пазар варира от 10 долара в Афганистан до 3.8 хиляди долара в Индия. В САЩ оръжието може да се намери на цена между 70 и 350 долара.

Факт #8

В съветско време разглобяването и сглобяването на оръжието за минимално време е било най-елементарното изискване при уроците по начална военна подготовка. Всеки студент можел да сглобява и разглобява оръжието.

Факт #9

AK-47 е на въоръжение в повече от 100 страни в света. В руската армия АК-47 се използва повече от 60 години.

Факт #10

За изобретяването на автомата през 1947 г. Михаил Калашников е получил Сталинска премия първа степен и орден Червена звезда. Премията представлява парична награда в размер на 150 000 рубли. За тези пари по онова време е можело да си купиш почти 10 автомобила „Победа“.

Източник: https://www.10te.bg/

Най-ново

Избрани