Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ага“ откри „София Филм Фест“

[post-views]
„Ага“ откри „София Филм Фест“

22 издание на международния фестивал „София Филм Фест“ бе открито в Зала 1 на НДК с рекорден Untitled-1брой публика – запълнила освен партера и двата балкона. След прожекцията на филма „Ага“, продуцентът Веселка Кирякова и режисьорът Милко Лазаров представиха екипа на филма. ”Имам усещането, че тъмата, която е налегнала родината ни, лека полека си отива, особено последното десетилетие. Иде пролет. И когато неуките си отидат, всички вие ще бъдете призовани – учители, лекари, учени, творци, да осветите пътя като лидери, като естествен елит на нацията, да пренесете духа, който е носен през вековете от нашите деди. Неуките си отиват”, заяви след представянето Лазаров.
На откриването украинският режисьор с арменски корени Роман Балаян получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното, а вчера в Дома на киното беше представен неговия шедьовър „Полети насън и наяве“. Днес е денят, посветен на Сергей Параджанов. Ще може да се види и късометражния филм на Балаян „Нощ в музея „Параджанов“ (1988), изразила почитта на украинския режисьор към неговия учител. Утре Балаян ще участва в специалния разговор, посветен на Параджанов, от 11.30 ч. в Дома на киното, а в 13 ч., ще бъде открита изложба с фотографии от музея „Параджанов“ в Ереван.
При награждаването създателят и ръководителят на фестивала Стефан Китанов заяви: „Когато бях на 20 години в България се прожектираше невероятен филм. Беше чудо, че „Полети насън и наяве” се промъкна сред нашата цензура. В несвободното време, в което живеехме, в него виждахме свободен дух – раним, интелигентен, чувствителен човек. Магията на този дух за нас стана символ на очакването за промяна за мен и моето поколение”.
А Балаян беше съвсем скромен: ”Навярно има по-достойни режисьори от мен, които ни учеха как да опазим вярата си в трудните времена. Но има руска поговорка: „Дават ли ти вземай, гонят ли те бягай”. Благодаря за признанието”.
Фокусът на „София Филм Фест“ тази година е върху спортните ленти, защото София предстои да бъде европейска столица на спорта. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани