Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Самолетна катастрофа в Непал – най-малко 49 души загинаха, има оцелели

[post-views]
Самолетна катастрофа в Непал – най-малко 49 души загинаха, има оцелели

katastrofa samoet nepal

Пътнически самолет с 67 пасажери и 4-ма души екипаж на борда се разби при опит за кацане на международното летище в столицата на Непал Катманду. Местните власти потвърдиха за най-малко 49 жертви. Поне 20  души са оцелели и незабавно са хоспитализирани. Спасителната операция и разследването потвърждават.
Катастрофиралият самолет е обслужвал полет на частна бангладешка компания от Дака, столицата на Бангладеш, до Катманду. Според първоначалната информация той се е запалил при опит да се приземи и излязъл от пистата. Гъст облак дим можеше да бъде видян над летището дълго след потушаването на огъня.
Самолетът е пристигнал по разписание и е получил разрешение за кацане от юг, но пилотът е заходил от север, съобщиха летищните власти. Оцелели разказаха, че при излитането всичко е било нормално, но в един момент самолетът се е разтресъл и е последвала експлозия.
През целия ден летището остана затворено, а пристигащите полети бяха пренасочени, съобщи говорител на аеропорта.
Международното летище в Катманду е известно сред пилотите като най-трудното в света, тъй като заобикалящите го планини значително усложняват кацането.

Най-ново

Единична публикация

Избрани