Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Теменужка Петкова: АЕЦ „Белене“ да се финансира на пазарен принцип без държавни гаранции

[post-views]

petkova_energetikaПриоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“. Това заяви  министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата.
По мнението на енергийния министър, платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение.
Министър Петкова припомни решение на парламента, според което до края на юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. Вече е създадена работна група затова. Задачата, която трябва да се разреши е финансирането на проекта – на пазарен принцип без държавни гаранции, подчерта Петкова. Тя припомни,Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта.
Доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“ се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, установи проверката на място. Министър Петкова припомни, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, констатира енергийният министър. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани