Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп: Първо ЕС да махне митата

[post-views]
Доналд Тръмп загуби съдебна битка за достъп до данъчните му декларации

donald-trumpПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за страните от ЕС, но само ако съюзът предприеме аналогични мерки спрямо САЩ.„Европейският съюз са прекрасни държани, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американска продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и за други стоки“, отсече Тръмп в туитър.Коментарът му дойде след разговорите в Брюксел в събота между представители на ЕС и САЩ, по време на които не бе постигнат компромис. След срещата еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом каза, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от мита по новата наредба.
Тя бе подписана от Тръмп в четвъртък и налага 25% мито на внос в САЩ на стомана и 10% на алуминиева продукция. Влиза в сила 15 дни след подписването й, а от действието й бяха освободени Канада и Мексико.
В интервю за Ройтерс вчера германската министърка на икономиката Бригите Циприс заяви, че политиката на Тръмп изправя пред риск „свободната световна икономика“ и ще доведе до загуба на работни места и забавяне на растежа.
Тръмп коментира и планираната среща между него и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като каза, че тя може да не даде резултат, но може и да завърши с „най-великата сделка за целия свят“.

Източник: в.“Труд“

Най-ново

Единична публикация

Избрани