Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изчезващ вид: Почина последният мъжки северен бял носорог

[post-views]
Изчезващ вид: Почина последният мъжки северен бял носорог

nosorogПореден изключителен биологичен вид е само на крачка от изчезване. Почина Судан – последният мъжки северен бял носорог, съобщиха от консервационния резерват Ол Пейета в Кения. След смъртта на Судан остават само два живи екземпляра от най-редкия вид носорози в света, като и двата са женски.
Последният мъжки северен бял носорог почина след месеци на влошено здравословно състояние. 45-годишният Судан беше приспан в понеделник, след като стана ясно, че мускулите и костите му са атрофирали заради настъпили усложнения.
Той беше последният северен бял носорог, роден на свобода, знаменитост в резервата и любимец на посетителите. Сега на преден план е грижата дъщерята и внучката на Судан, а ключът към запазването на вида е разработването на специални техники за ин-витро оплождане.
Основна вина за изчезването на северния бял носорог, както и на стотици други видове, има човекът. Хиляди животни губят традиционните си местообитания в дивата природа поради различни причини – климатичните промени, безразборното изсичане на гори, замърсяването на въздуха, въоръжените конфликти и др.
Според последния доклад на Световния фонд за дивата природа близо половината от растенията и животните на много места, известни с биологичното си разнообразие, може да изчезнат до края на века заради глобалното затопляне. В Европа най-застрашени са Черноморският и Средиземноморският регион, където 30% от видовете са изложени на риск, дори повишаването на температурата да се запази в рамките на 2° C.

Най-ново

Единична публикация

Избрани