Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ответни мерки: Русия започна да гони западните дипломати

[post-views]
Москва отговори на НАТО: Всяко действие срещу нас ще има подобаваща реакция

RUSSIA USA

Русия започна да експулсира чуждестранни дипломати. Мярката е реципрочният отговор на Москва срещу наказателните действия на редица страни по случая със опита за покушение на бившия руския агент Сергей Скрипал във английския град Солзбъри.
Външните министерства на осем държави потвърдиха, че е започнала процедурата по експулсирането на техни дипломати. Това са Финландия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Швеция, Холандия и Полша. Общо 15 дипломатически служители трябва да напуснат страната до края на седмицата. Късно снощи руският външен министър Сергей Лавров обяви изгонването на 60 американски дипломати и затварянето на американското консулство в град Санкт Петербург. Москва вече предупреди, че ще предприеме реципрочни действия срещу всички страни, изгонили руски дипломати, като солидарност с Великобритания.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия:

„Ние няма просто да реагираме на това, което англосаксонските държави правят срещу нас, като принуждават и други да преследват антируски курс. Ние искаме да намерим истината.“ Реакцията на САЩ не закъсня. Вашингтон заяви, че си запазва правото да предприеме допълнителни действия срещу Русия.“

Хедър Науърт – говорил на Държавния департамент на САЩ:

„Ние не гледаме на това, като на дипломатически отвени мерки. Смятаме, че Русия е отговорна за ужасната атака срещу британския гражданин и неговата дъщеря. За пореден  път те нарушиха конвенцията за химическите оръжия. В атаката е използвано забраненото вещество „Новичок“. Гледаме на това много сериозно.“

Междувременно състоянието на Юлия Скрипал, пострадала тежко при нападението срещу баща й Сергей Скрипал е започнало да се подобрява с бързи темпове, съобщиха лекарите от болницата, в която е хоспитализирана 33- годишната жена. Тя е в състояние да комуникира, след близо 3 седмици в критично състояние, за разлика от баща й, който продължава да се бори за живота си. Британските власти се надяват много скоро да разберат от първо лице какво точно е станало на 4 март, когато семейство Скрипал беше намерено в безсъзнание в Солзбъри.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани