Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сблъсъци между израелци и палестинци: Най-малко 7 души загинаха, стотици са ранени в Газа

[post-views]
Трима палестинци бяха убити при операция на израелската армия на Западния бряг

Izrael_PalestinaНай-малко 7 палестинци, сред които и 16-годишно момче, бяха убити при сблъсъци с израелските сили за сигурност в района на Ивицата Газа, съобщиха световните медии, позовавайки се на представители на палестинското министерство на здравеопазването. По данни на ведомството броят на ранените надхвърля 350 души, като по-голямата част от тях са пострадали от израелски изстрели.
По-рано днес започна поредната мащабна протестна акция на палестинците в Газа. По план т.нар. Велик поход на завръщането трябва да продължи 6 седмици. Целта на палестинците е да възстановят палатковите си лагери по границата с Израел.
Израелската армия наложи затворена военна зона в района на Ивицата Газа, след като нейни представители докладваха за близо 17 хиляди протестиращи. Те предизвикаха размирици на различни места и това принуди военните да открият огън срещу „основните подбудители“, които горяха гуми и хвърляха камъни и коктейли „Молотов“ по отсрещната страна. По-рано през седмицата, израелските власти разположиха повече от 100 снайперисти по границата с Газа като превантивна мярка в навечерието на очакваните демонстрации.
В ранните часове на деня, още преди началото на протеста, загина и местен фермер, който прибирал реколта в непосредствена близост до граничната ограда. В тъмнината граничните патрули отчели поведението му като потенциално опасно и започнали танков обстрел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани