Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дават на съд 8 митничари за корупция

[post-views]

sudСпециализираната прокуратура даде на съд 8 митничари за корупция. Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осем бивши служители на Митнически пункт „Лесово”. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи от преминаващи границата хора.
Прокуратурата информира, че митничарите са обвинени, че в края на септември 2015 г. началниците на три от четирите митнически смени се събрали в Лесово и взели решение да продължат „традицията” за незаконно събиране на пари.
Инспекторите трябвало да събират по време не техните смени, а впоследствие да ги предават на началниците. Шефовете трябвало да съхраняват подкупите и веднъж или два пъти месечно да ги раздават на служителите, спрямо „приноса” на всеки от тях. Най-голям дял бил отделян за началника на пункта, за да не се противопоставя на „традицията”.
Митническите инспектори трябвало да мотивират водачите на преминаващите през пункта превозни средства, най-вече шофьорите на товарни автомобили, да дават неголеми суми за бързото и безпроблемното преминаване на митническия контрол. Превозвачите на „карго” били заставяни да дават по 200–400 щатски долара. Тарифата за шофьорите на камиони от страни извън ЕС била по 50–100 долара.С такива корупционни действия за месец в „силни дни” е можело да се съберат по 40–60 хиляди лева, а в „слаби” – 1000–2000 лева.                                    

Най-ново

Единична публикация

Избрани