Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пет филма за окупацията на Чехословакия

[post-views]
Пет филма за окупацията на Чехословакия

Част от творческият екип, заедно с КомандаревВ кино „Люмиер” беше показан документалният проект „Окупация 1968” (Occupation 1968), който е конгломерат от 5 филма – освен България участват още Германия, Унгария, Полша и Русия. Мозаечната структура разказва за знаменателния август през онази година като поглед към войниците от „братските“ армии, какви са техните мисли и чувства по време на Чехословашката окупация, а и за задачите им в нея.
Въпрос, който свързва 5-те филма в единен организъм е как „малкият“ човек в Европа се отнася с т. нар. „голяма история“. Каква е личната отговорност и какъв е моралът в момента, в който човек трябва да избира между това да спаси живота си или да се подчини на правилата? За „братските армии“ събитието е различно от преживелиците на чехите и словаците. Окупаторите идват с особена гледна точка на същото място и време – мисията е в чужда държава „да въведат ред“. Киноразказът представя свидетелства от войници с различни националности и рангове в йерархията – едни, които просто са изпълнявали каквото им е казано, и други – най-висшестоящите, които са планирали стратегията. Българският вариант в общата копродукция е 25-минутен, дело на режисьора Стефан Командарев. Освен него режисьори от още 4 държави на бившия Варшавски договор създават петте документални филма – Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Шимков, Евдокия Москвина.
Заглавията в „Окупация 1968” са: 
„Ненужен герой” (България), „Гласове в гората” (Германия), „Червена роза” (Приятелство и любов по време на окупация) (Унгария), „Войнишки жени и шпиони” (Полша), „Последната мисия на генерал Ермаков” (Русия).

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани