Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението около Сирия: Франция с доказателства за химическата атака в град Дума

[post-views]
Не трябва да се огъваме пред шантажа на Путин, заяви Макрон

Makron-1Париж разполага с доказателства, че силите на сирийския президент Башар Ал Асад стоят зад химическата атака в град Дума. Това заяви френският президент Емануел Макрон. Той допълни, че Франция ще отговори на атаката във време, цитирам „по наш избор“.
Вероятността за военни удари на запада срещу режима в Сирия става все по-голяма. Според експерти въпросът вече не е дали, а кога. Причината е твърдата международната реакция след поредната атака с химическо оръжие в Сирия, при която загинаха най-малко 70 души, предимно цивилни. Френският президент Емануел Макрон вече предупреди, че страната му ще накаже всяко едно използване на химическо оръжие в Сирия.
В интервю за националната телевизия ТеЕф1 Макрон заяви, че е в постоянен диалог с американския си колега Доналд Тръмп, и е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел.
Великобритания също претегля възможността да се включи в всяка военна наказателна операция. Премиерът Тереза Мей е готова да се присъедини към военни действия, без да постави въпроса пред парламента, твърди информиран източник, цитиран от Би Би Си. Междувременно ден, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия чрез социалната мрежа „Туитър“, че американските ракети идват, написа, че никога не е казвал кога ще стане това. Може да стане „много скоро или въобще да не е скоро“.
Русия засега се въздържа от по-остри коментари, след като вече предупреди, че си запазва правото да сваля ракети, изстреляни срещу Сирия.
През деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново призова да се избягва действия срещу правителството в Сирия, които могат да доведат до ескалирането на ситуацията.
Независимо, че все още не е взето окончателно решение за военни удари, изглежда руската армия в Сирия се подготвя за тях. Сателитни снимки на руската военноморска база в сирийския град Туртус показват, че повечето плавателни съдове са напуснали пристанището и са на позиции в морето.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани