Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Случаят „Скрипал“: Международни експерти потвърдиха британската позиция

[post-views]
Случаят „Скрипал“: Международни експерти потвърдиха британската позиция

Org_zabrana_him_oruzieМеждународната организация за забрана на химическите оръжия потвърди британския анализ за вида на използвания при атаката в Солзбъри нервнопаралитичен агент. Международните експерти не назоваха изрично, че Сергей и Юлия Скрипал са отровени с бойното отровно вещество „Новичок“, но се съгласиха с констатацията на колегите си от Обединеното кралство.
Няма съмнения какво вещество е използвано, заяви след оповестяването на доклада британският външен министър Борис Джонсън и допълни, че няма алтернативно обяснение кой е отговорен за нападението – само Русия има средствата, мотива и досието за това.
Москва категорично отхвърли възможността да е замесена в случая още след първите обвинения, повдигнати от британския премиер Тереза Мей.
Междувременно Юлия Скрипал, която по-рано през седмицата беше изписана от болницата, отхвърли помощта, любезно предложена ѝ от руското посолство в Лондон.  Баща ѝ  все още е в тежко състояние и остава под медицинско наблюдение, заяви самата тя.
„Все още не съм достатъчно укрепнала, за да говоря пред медиите. Затова моля ви, нека никой не говори от мое име или от това на баща ми“, каза пострадалата в официално изявление, разпространено от британската полиция.
Дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, която се намира на място, подсигурено от британските служби за сигурност, отказа да влезе в контакт с представителите на Москва в Лондон. Руското посолство изрази съмнение, че изказването е автентично и поиска неопровержими доказателства, че наистина това е волята на Юлия. От дипломатическата мисия настояха още да им бъде осигурен достъп до жената, която е руски гражданин.

Най-ново

Единична публикация

Избрани