Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелба срещу инспекторите на ОЗХО в Сирия: ЕС отново подкрепи Лондон за „Скрипал”

[post-views]
Стрелба срещу инспекторите на ОЗХО в Сирия: ЕС отново подкрепи Лондон за „Скрипал”

Rusia-UKОткрита е стрелба срещу екипа по сигурността на ООН в сирийския град Дума и това е забавило пристигането на експертите по химическите оръжия, заяви директорът на Организацията за забрана на химическите оръжия. На закрито заседание на Изпълнителния съвет на Организацията в Хага стана ясно още, че Лондон ще отговори на поставените от Москва въпроси по случая „Скрипал“ в 10-дневен срок от датата на отправянето им, т.е. до 23 април.
Ръководния орган на Организацията за забрана на химическите оръжия беше свикан на извънредно заседание по случая „Скрипал“. Обединеното кралство настоя да бъдат обсъдени резултатите от независимия доклад на Организацията, който потвърди заключението на британските разследващи за използваното при атаката в Солзбъри токсично вещество.
Българският представител в Организацията – Красимир Костов, който говори от името на Съюза, заяви, че начинът на действие на химикала и симптомите на трите засегнати лица, категоризират използвания нервнопаралитичен агент като нерегистриран. Качествените характеристики на веществото, допълни Костов, повишават опасенията ни, че става дума за изцяло нов вид токсини, създадени да убиват. Европейският съюз подкрепи позицията на британското правителство, че  е много вероятно Русия да е отговорна за нападението, поради липсата на логична алтернативна версия.
Москва, която категорично отрича да има вина, постави на Лондон редица въпроси, свързани с казуса. Русия иска да разбере защо ѝ е отказан достъп до нейните граждани, въз основа на какви маркери е установен „руският произход“ на токсина и разполага ли Великобритания с контролни образци на бойното отровно вещество, което определя като „Новичок“.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани