Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално САЩ и Северна Корея в директни преговори

[post-views]
КНДР и САЩ ще преговарят на 5 октомври

usa-n_koreaАмериканският президент Доналд Тръмп потвърди информацията, че началникът на ЦРУ Майк Помпео се е срещнал с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Това е станало миналата седмица и са били формирани „добри отношения“, написа Тръмп, в социалната мрежа Туитър.
Това е първата среща на толкова високо ниво между представители на САЩ и Северна Корея за последните 18 години и е предпоставка за постигането на дълготраен мир на Корейския полуостров.
Севернокорейската визита на началника на ЦРУ Майк Помпео, който се очаква да оглави Държавния департамент на САЩ е имала за цел да подготви първата по рода си двустранна среща между лидерите на САЩ и Северна Корея. Това съобщи в. „Вашингтон пост“, който се позовава на правителствените източници и първи публикува новината за провелата се тайна среща. Двете страни са коментирали евентуалната дата, както и мястото където двама лидери да се срещнат, посочва изданието.
Американският президент Доналд Тръмп потвърди и още една новина от Корейския полуостров, като заяви, че Вашингтон подкрепя всички опити двете Корейски държави да се помирят.
Агенция „Блумбърг“ съобщи, че представителите на двете страни вече водят предварителни разговори за подписването на мирно споразумение.
Технически Сеул и Пхенян са във война, след като конфликтът между тях през 50-те години на миналия век, приключва  с временно примирие.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани