Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бандерас като Пикасо

[post-views]
Бандерас като Пикасо

Genius_S2_63National Geographic поставя началото на втория сезон от поредицата „Геният” – посветен на Пабло Пикасо. Премиерата с първия двоен епизод е в неделя – 22 април от 21,55 ч по ТV програмите National Geographic и Fox. В ролята на един от най-големите художници на XX век е Антонио Бандерас. Останалите епизоди можете да гледате всяка неделя по National Geographic.
Първият сериал от поредицата – „Геният: Айнщайн”, получи номинации за „Еми”, „Златен глобус” и „Наградата на гилдията на киноактьорите”. 
Вторият сериал този път ще изследва противоречивата личност на артиста, приноса му към съвременното изкуство и бурните му лични преживелици. За своя дълъг живот Пикасо създава над 50 хил. творби, от които 1885 картини, 7089 рисунки, 30 хил. офорта (като литографии), 150 книги със скици, 1228 скулптури, 3222 керамики, килими, светографии, сценични костюми и декори. 
Най-важната част от неговото творчество са неговите картини. Изключителен новатор. Играе с цветовете и боите, създава и смесва стилове. Добавя пясък в боята, за да промени текстурата. Изследвания в Аргонската национална лаборатория до Чикаго показват парадокси. Изследвана с рентгенови лъчи, нанопроба от „Червеният стол“ (картина от 1931 г.), се оказва, че е рисувана със стандартна битова боя.  Тя съхне по-бързо и Пикасо постига ефекти, трудно постижими с традиционните. Част от картините му са рисувани на изкуствена светлина. Загадъчен е и личният му живот – бурни бракове, любовни афери и устойчиви политически възгледи.
Преди седмица сериалът за Пикасо имаше премиера в галерията „Квадрат 500”. Гости имаше от културния отдел на посолство на Кралство Испания в България, както и екип на Националната галерия начело с директор Слава Иванова. Тя разказа завладяващи истории за художника и сподели спомени от посещението на Антонио Бандерас у нас.
Бодиартът на художничката Мишел Вълчева представи нейни живи творби, вдъхновени от Пикасо. Изображенията бяха върху телата на модели, като един от тях беше изрисуван пред очите на присъстващите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани