Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уличен натиск: Арменският премиер подаде оставка заради масовите протести

[post-views]
Протестите в Армения се разрастват – десетки хиляди отхвърлиха примирието в Нагорни Карабах

Armenia-protestiАрменският министър-председател Серж Саркисян обяви, че подава оставка. Оттеглянето му идва след близо две седмици на масови протести, които бяха провокирани от плановете на бившия президент отново да застане начело на страната, но като премиер.
„Уличното движение се обяви срещу моето назначение и затова ще изпълня вашите искания“, се казва в съобщението на Саркисян до медиите. Въпросът, който остава отворен, е кога оставката ще влезе в сила.
Новината дойде малко, след като полиция освободи от ареста опозиционния лидер Никол Пашинян, който беше задържан през уикенда. Освен него властите задържаха още двама опозиционери и най-малко 200 демонстранти.
Арестите провокираха още повече улицата, като през деня към протестите се присъединиха и десетки бивши военни.
В миналото Саркисян е критикуван за невъзможността му да се справи с високата безработица, както и за близките си връзки с Русия. Искрата, която разпали протестите, стана именно решението му да смени президентството с премиерски пост въпреки обещанието му не се кандидатира за поста. Той успя да прокара конституционни промени, с които увеличи правомощия на премиера за сметка на държавния глава. 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани