Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двоен атентат в Кабул – сред загиналите и ранените има журналисти

[post-views]
Десетки убити и ранени при атака на храм в Кабул – извършителят е ликвидиран след 6-часова операция

atentat-kabul

Най-малко 25 души загинаха и повече от 40 бяха ранени при двойно бомбено нападение в афганистанската столица Кабул. Сред загиналите е и фотограф на агенция „Франс прес”. При атаката са пострадали и други журналисти. Джихадисткото движени ИДИЛ пое отговорност за атентата.
Нападението е станало в ранните часове на деня. Атентатор-самоубиец  на  мотор се е самовзривил в квартал Шашдарак, където са разположени няколко ключови институции, като министерството на отбраната и централата на афганистанската разузнавателна служба. 15  минути по-късно е последвала и втората експлозия, която най-вероятно е причинена също от камикадзе.
Според властите цел на атаката са били журналисти, събрали се на мястото на първата експлозия. Агенция Франс прес потвърди, че сред загиналите е й главният й фотограф Шах Марай.
Общо 8 журналисти и четирима полицаи са загинали при нападение, по данни на вътрешното министерство.
През последните месеци афганистанската столица Кабул на няколко пъти става жертва на терористични нападения, зад които стоят или талибаните или джихадистите от ИДИЛ.
Само преди дни афганистанските талибани обявиха началото на пролетната си офанзива, и предупредиха, че основната им цел ще са чуждестранните войници в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани