Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално: Лидерът на опозицията се кандидатира за премиер

[post-views]
Официално: Лидерът на опозицията се кандидатира за премиер

Nikol Pashinyan_ ArmeniaЛидерът на масовите протести в Армения Никол Пашинян беше издигнат официално от опозиционната коалиция „Елк“ за кандидат за поста министър-председател. 42-годишният бивш журналист обеща, че ако бъде избран от парламента първата му задача е да насрочи предсрочни избори.
Според конституцията на Армения премиерския пост се избира от парламента, който се събира извънредно на 1 май за да одобри бъдещия лидер на държавата.
Никол Пашинян обяви новината за издигането си на поредната многохилядна масова демонстрация в столица Ереван. Протестите в Армения не стихват трета седмица и вече доведоха до оставката на бившия президент Серж Саркисян, който след като му изтече мандата беше избран за премиер. Именно това провокира масовите протести в Армения.
Тази нощ се очаква нова масова демонстрация, която да упражни натиск върху най-голямата политическа сила в парламента -Републиканската партия, без чиято подкрепа Пашинян не може да бъде избран.
Повечето арменци виждат в него лицето на промяната в политическия живот на бившата съветска република, която се намира в тежка икономическа криза, с хронична висока безработица.
ЕС вече предложи на Армения подкрепа при изграждането на проспериращо и демократично общество.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани