Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредна правителствена рокада: Великобритания има нов министър на вътрешните работи

[post-views]
Поредна правителствена рокада: Великобритания има нов министър на вътрешните работи

sadjiv-djavid-UK_minСаджид Джавид е новият британски министър на вътрешните работи. Син на пакистански шофьор на автобус, Джавид е първият представител на етническо малцинство, който получава един от ключовите постове в правителството. Той заменя подалата оставка Амбър Ръд, чието име беше замесено в скандал със съмнително депортиране на мигранти.
Причината Амбър Ръд да напусне поста си е  огласяването на неправилно депортирани британци с карибски произход.  Тя подаде оставка след като стана обект на критики заради твърденията, че подчинените ѝ служби са имали определена квота нелегални мигранти, които да експулсират всяка година.
Скандалът избухна след разкрития на британските медии, че ведомството погрешка е определило като незаконно пребиваващи група карибски имигранти, живеещи от години във Великобритания.
Ръд отрече да е знаела за подобни целеви депортации, но опозицията настоя, че тя е подвела не само правителството, но и парламента и поиска отстраняването ѝ. Това е поредният тежък удар срещу кабинета на Тереза Мей в навечерието на местните избори на 3 май.

Най-ново

Единична публикация

Избрани