Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Синхронизиране: Пхенян се връща в часовата зона на Сеул

[post-views]
Този уикенд местим стрелките на часовника с час напред

chasovnik-vremeСеверна Корея връща часовниците с 30 минути напред от 5 май. Така Пхенян и Сеул отново ще са в една часова зона. Държавните медии на Северна Корея допълниха, че мярката е част от процеса на помиряване между двете Корейски държави.
След близо три години разминаване часовниците в Северна и Южна Корея отново ще се синхронизират. Севернокорейският парламент издаде специален декрет, по силата на който Пхенян ще се върне към общата за полуострова часова зона
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун представи идеята за уеднаквяване на часовата зона още по време на историческата среща с южнокорейския си колега Мун Дже-ин на 27 април. Решението е явно доказателство за намерението на Ким да подобри връзките със Сеул и да търси хармонични отношения с международната общност, коментираха южнокорейските власти.
Готовността да изпълни ангажимента си за „пълно ядрено разоръжаване“, Пхенян демонстрира и чрез предложението да затвори едно от основните си ядрени тестови съоръжения по-късно през май.
Заедно с възраждането на надеждите за пробив в посока на мира, стана ясно, че в следващите дни китайският външен министър ще посети Пхенян. Визитата ще е първата подобна за повече от десетилетие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани