Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край на блокадите: Революцията в Армения победи?

[post-views]
Политическата криза в Армения се задълбочава – лидерът на опозицията зове за гражданско неподчинение

armeniaКрай на протестите в Армения. Лидерът на опозицията Никол Пашинян призова привържениците да вдигнат блокадите, след като парламентът на страната определи нова дата за избор на премиер.
Пред симпатизанти лидерът на масовите протестите в Армения Никол Пашинян заяви, че е получил уверение от управляващата Републиканска партия за подкрепа на кандидатурата му за премиер. Гласуването ще е на 8 май. В сряда страната беше парализирана, след като симпатизантите на опозицията блокираха ключови магистрали и главните пътни артерии във всички големи градове на страната.
Акцията бе отговорът на улицата, след като управляващата Републиканска партия блокира избирането на Пашинян за премиер. Ден след масовото гражданското неподчинение, партията разпространи официално съобщение до медиите, в което посочва, че ще подкрепят всеки кандидат, номиниран от една трета от депутатите и че те няма да издигат свой, с което избора на Никола Пашинян се превръща във формалност. И ако все пак парламентът не успее да избере нов премиер, то той ще бъде разпуснат и ще се насрочи дата за предсрочни избори, се казва още в съобщението.
Повод за  протестите в Армията стана решението на бившия президент Серж Сакисян да стане министър-председател, след като в края на втория си допустим мандат промени конституцията и превърна Армения от президентска в парламентарна република. Опозицията видя в това опит от страната на Саркисян да остане на власт.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани