Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армения с нов премиер: Парламентът подкрепи лидера на опозицията Никол Пашинян

[post-views]
Официално: Лидерът на опозицията се кандидатира за премиер

Nikol Pashinyan_ Armenia „Меката“ революция в Армения постигна целите си, след като парламентът на страната избра за министър-председател лидера на опозицията Никол Пашинян. 42-годишният политик заяви, че първата му задача е да формира временно правителство, което да организира честни парламентарни избори в страната.
„Премиер от народа“. Това искаха десетките хиляди демонстранти в Армения, които в продължение на месец всеки ден протестираха срещу корупцията и деспотизмът.
Никол Пашинян бързо се вписа в този образ, след като успя със своята протестна мрежа да накара бившия президент Сердж Саркисян да се откаже от премиерския пост. Именно това се оказа клечката запалила барута на общественото недоволство срещу политическия елит в Армения, който управлява страната откакто тя обяви независимост в началото на 90-те година на миналия век.
Оставката на Саркисян не успокои хората. След като парламентът отказа да подкрепи Пашинян в началото на месеца, което доведе до гражданско неподчинение.
Така  се стигна до втория вот на 8 май, когато 105-местният парламент одобри кандидатурата на Пашинян за премиер. Той  получи подкрепата на 59 депутати, при необходими 53.
След избора Никол Пашинян обяви, че ще работи за върховенството на закона, човешките права и ще се опита да сложи край на порочна изборна система.
По отношение на външната политика новият арменски премиер заяви, че приоритет ще останат връзките му с Русия, която с двете си военни бази е единствения гарант за сигурността на Армения. Сред първите лидери поздравили Пашинян за победата бе руският президент Владимир Путин.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани