Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България подкрепя Македония за НАТО

[post-views]
Амнистия за боя в парламента през 2017 г.

flags_Makedonia_NATOПредстои учение на спецсилите на двете страни

България подкрепя и работи активно за евроатлантическата интеграция на Македония. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на съвместно изявление с министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска след работна среща в София. Министър Каракачанов напомни, че и в Македония, и в България почитаме един голям герой – Гоце Делчев. „Точно преди 115 години той загина за свободата на Македония и неговото дело се почита както в Македония, така и в България. Когато има нормален диалог и добри отношения, ние вече не спорим за тази дата, а говорим за други, по-сериозни неща. Защото за България е жизнено важно в Западните балкани да има мир, спокойствие и ред, а това може да стане само ако бъдат интегрирани в Европейския съюз”, допълни министър Каракачанов.
От своя страна Радмила Шекеринска отбеляза, че неформалната среща в София на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС е много важна не само за България, а и за Западните Балкани. „Благодаря за поддръжката, която правителството на България постоянно дава на Македония и за членството в НАТО, и за членството в ЕС. Това е много важна подкрепа, особено когато идва от нашия съсед”, подчерта министър Шекеринска.
По думите й участието на представителен блок на армията на Македония в парада в София за 6 май е в знак на това колко са важни добрите междусъседски отношения. Този месец предстои съвместна тренировка между специалните сили на България и Македония, съобщиха от МО. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024