Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът към генералите: Очакванията към вас са огромни

[post-views]
Президентът към генералите: Очакванията към вас са огромни

IMG_6579
В ротондата ‘Св. Георги’ повишените в звание запалиха свещи за здраве и успехи
„Очакванията към вас са огромни, българският народ очаква сигурност в един все по-тревожен свят.“ С тези думи президентът Румен Радев се обърна към присъстващите по време на връчването на пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.
 
На церемонията, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков” 2 в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия, присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, неговите заместници, генерали, адмирали, офицери, както и близки на удостоените. Прочетени бяха указите за удостояване, подписани от президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов. 

„Нашите съюзници от НАТО и Европейския съюз очакват не декларирани, а реални способности и съвместимост. Министърът на отбраната и неговият екип очакват от вас висок професионализъм, експертиза, активност и отговорност в ръководството на Българската армия и при вземането на важни решения за приоритетите и бъдещето на въоръжените ни сили”, заяви президентът след като връчи пагоните на висшите офицери. Той посочи, че подчинените очакват от тях лидерство и грижа за професионалното и кариерното развитие на личния състав, за повишаване на неговия социален статус и мотивация, а обществото очаква визия и отдаденост за изграждането на модерни Въоръжени сили, за законност, прозрачност, ефективност и ефикасност в реализацията на процесите по модернизация.

„Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се водите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест. Убеден съм, че с вашия висок професионализъм, компетентност и умения, с изразените лидерски качества и висока мотивация, вие ще отговорите на тези очаквания и ще продължите да работите все така последователно и решително за развитието на Българската армия и за издигането на нейния авторитет”, изтъкна държавният глава.
След церемонията на „Дондуков” 2 беше отслужен молебен за здраве за Българската армия в ротондата „Свети Георги”. Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висшите офицери, получили новите си пагони.

IMG_6349Военен № 1 вече с 4 ромба на пагона
Президентът удостои генерал-лейтенант Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал”. Държавният глава освободи генерал-майор Димитър Илиев от  длъжността заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция, назначи го на за заместник-началник на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов пое длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите. На церемонията той получи пагони на генерал-майор. Държавният глава освободи бригаден генерал Иван Ортомаров от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка” на МО, назначи го за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция и го удостои със звание „генерал-майор”.

Президентът назначи полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои със звания „бригаден генерал”. Румен Радев назначи полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба „Военна информация” и му връчи пагони на бригаден генерал.
С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов беше назначен за директор на дирекция „Операции и подготовка” и получи от президента пагони на бригаден генерал. Държавният глава удостои полковник Митко Григоров със звание „бригаден генерал” и назначи капитан I ранг Георги Пенев на длъжността  заместник-командир на Военноморските сили, като го удостои със звание „флотилен адмирал”. Президентът назначи полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостои със звание „бригаден генерал”. Държавният глава удостои полковник Веселин Стоев – административен ръководител – военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура със звание „бригаден генерал”.

Мотивация, способности и модернизация
„Основните цели, по които ще работим с решителност и желание, това са преди всичко мотивиран, подготвен личен състав в Българската армия, възстановяване и надграждане на отбранителните способности и модернизация на армията, съвместима с нашите партньори от НАТО.“ Това каза генерал Андрей Боцев в словото-отговор от свое име и от името на удостоените, след връчването на пагоните.

„Искам да подчертая и вярвам, че синхронът в работата, който съществуваше тази година между политическото и военното ръководство, между отговорните институции като президентската институция, изпълнителната и законодателната власт, ще продължи да действа и занапред. В този случай успехите ни са сигурни. Мисля, че с колегите ще положим всички усилия за изпълнение на поставените задачи и мероприятия, които сме планирали за излизане от това състояние на Българската армия”, изтъкна началникът на отбраната.

Той подчерта, че през изтеклата година военното и цивилно ръководство са направили първите крачки в правилната посока. „Надявам се и занапред да постигнем още по-високи успехи“, каза генерал Боцев. Той изрази благодарност към представителите на висшите държавни институции за доверието и признанието за работата на удостоените с висше офицерско звание. „Искам да ви уверя, че във времевия отрязък, който ни давате, ще имаме възможност като екип и ръководители на Българската армия да постигнем своите стратегически виждания и набелязаните цели“ посочи генерал Боцев. „Обещавам с достойнство и чест да защитаваме авторитета на Българската армия, да го издигаме и да работим в направленията, които сме обещали преди една година“ допълни той.

„Искам да благодаря и на нашите семейства за подкрепата, която имаме от тях във високоотговорните ни задачи. Накрая, г-н президент, искам от името на моите колеги, да ви предам най-сърдечни воински благодарности. Можете да сте убеден, че няма да ви подведем”, изтъкна генерал Боцев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани