Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британското разузнаване: ИДИЛ готви „опустошителни“ атаки срещу Европа

[post-views]
Евакуираха корабостроителница за атомни подводници на Острова

UK-policiia-london

Джихадисткото движение ИДИЛ подготвя нови много по-сложно организирани терористични атаки с опустошителни последния за Европа. Това предупреди директорът на британското контраразузнаване Андрю Паркър преди да се срещне в Берлин с началниците на други разузнавателни служби в Европа.
Разгромът на ИДИЛ в Ирак и Сирия прави терористичната организация още по-решена да сее терор на територията на Стария континент, предупреждава още шефът на МИ5. Той посочи, че от терористичните нападения в Лондон през изминалата година до днес британските власти са осуетили общо 12 атаки.
Паркър е убеден, че Великобритания и Европа трябва да останат тясно ангажирани с общата сигурност, независимо от предстоящия Брекзит и изрази надежда, че демократичния свят може да се справи с тази опасност.
В речта си шефът на МИ5 засегна и Русия, като посочи, че Москва е другата голяма опасност за западните демокрации. Кремъл използва военно-разузнавателни служби за „агресивни подмолни действия“, посочи Паркър. Той даде за пример опита за покушение срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с бойно отровно вещество и последвалата руска дезинформационна кампания за атаката.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани