Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кръв и насилие в Ивицата Газа – САЩ отвориха посолството си в Йерусалим

[post-views]
Кръв и насилие в Ивицата Газа – САЩ отвориха посолството си в Йерусалим

Image_6850347_126САЩ откриха новото си посолство в Йерусалим, с което официално признаха свещения град за столица на Израел. Часове преди церемонията се стигна да кървави сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност при които бяха убити най-малко 41 души, а над 1800 ранени.
Редица високопоставени дипломати израелски и американски политици, сред които дъщерята на Доналд Тръмп и съпругът й Джарет Кушнер участваха в официалната церемония. Американският президент Доналд Тръмп, чрез видео връзка също стана част от събитието. Откриването на посолство е трябвало да стане много по отдавна, коментира Тръмп.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Точно преди 70 години под ръководството на президента Хари Трума САЩ станаха първата държава в света признала Израел. Днес ние официално открихме посолството на САЩ в Йерусалим. Честито! Това трябва да стане много отдавна.

Решението на Тръмп да премести от посолството от  международно призната столица на Израел Тел Авив в Йерусалим беше посрещнато противоречиво не само в САЩ, но и от европейския съюзници на Вашингтон.  Няколко часа преди церемония по откриването на посолството десетки хиляди палестинци в Ивицата газа се опитаха да щурмуват граничната ограда с Израел, което провокира израелските сили за сигурност да употребят груба сила срещу демонстрантите. Редица държави в региона на Близкия изток осъдиха действията на израелските властите и определиха решението на САЩ като провокация.
Критиците му смятат, че по този начин САЩ реално убиват надеждата за траен мир между израелци и палестинци, защото и двете странни имат териториални претенции към свещения град.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани